JSON - Overdracht van informatie

Wat is JSON

JSON staat voor JavaScript Oject Notation.
Het is een manier om informatie op te slaan en over te brengen via/ naar (andere) webservers. Je wil soms niet een hele pagina's ophalen van de webserver, maar alleen een deel van de informatie. Door niet alle HTML mee te sturen maar alleen een deel van de informatie, bespaar je veel data en dus laadtijd van de server (of wachttijd voo de gebruiker).

JSON is altijd een string (/tekst!)

Het grootste verschil wat je moet onthouden is dat JSON altijd gezien wordt als een string (dus tekst). Wil je JSON informatie omzetten naar een object (of een object naar JSON data om te versturen) dan gebruik je daar JSON.stringify() en JSON.parse() voor. (Zie volgende hoofdstuk)

Waarvoor gebruiken we JSON

JSON gebruik je als je data wilt versturen tussen een webapplicatie (of homepage) en de server. JSON is een standaard die hier veel voor gebruikt wordt. Door JSON te gebruiken is er 1 standaard waarop informatie heen-en-weer gestuurd kan worden.

JSON lijkt op een JavaScript object

Onderstaand een stukje voorbeeld van JSON code:

{
  "captains" : [
    { "firstname" : "James Tiberius", "lastname" : "Kirk" },
    { "firstname" : "Jean-Luc", "lastname" : "Picard" },
    { "firstname" : "Catherin", "lastname" : "Janeway" },
    { "firstname" : "Johnathan", "lastname" : "Archer" },
  ]
};
Als je goed kijkt lijkt het sterk op hoe je een JavaScript object schrijft. Daarnaast is er vaak een array om de objecten heen als er meer van hetzelfde is.

JSON regels

Er zijn een paar regels waar je je aan moet houden bij JSON:
 • Data is gescheiden door sleutels en waarden (key-value pairs)
 • Data wordt gescheiden door komma's
 • Curly braces scheiden de data { }
 • Rechte haken bevatten de arrays [ ]
 • Alle data staat tussen dubbele quotes " "

Omgaan met JSON in jouw code

Als eerste moet je de JSON data/ informatie omzetten. Dit kan met de JSON.parse() manier.

const myJsonData = '{ '+
  ' "captains" : [
    ' { "firstname" : "James Tiberius", "lastname" : "Kirk" },'+
    ' { "firstname" : "Jean-Luc", "lastname" : "Picard" },'+
    ' { "firstname" : "Catherin", "lastname" : "Janeway" },'+
    ' { "firstname" : "Johnathan", "lastname" : "Archer" },'+
  ' ]'+
' }';

const myCaptains = JSON.parse(myJsonData);
In bovenstaand voorbeeld maken we een array met objecten vanuit de JSON data. Dit moeten we doen omdat JSON standaard het datatype STRING (of tekst) bevat en je kan het dus standaard niet zomaar inladen.

Nadat je de code hebt omgezet, zie hierboven, kan je met een loop door de array heen lopen en de data op het scherm tonen (of op de juiste plaats in een DIV).

for (let i = 0; i < myCaptains.length; i++) {
 const captain = myCaptains[i];
 console.log(`Voornaam : $(captain.firstname) en achternaam $(captain.lastname)`;
}

SPA en MPA

Tegenwoordig zijn veel websites voor een deel gemaakt als Single Page Application of SPA in het kort. Een SPA is niet hetzelfde als een website die uit 1 pagina bestaat. Er kunnen meerdere pagina's zijn, maar bij een SPA worden alle pagina's/ alle HTML in een keer ingeladen.
Een Multie Page Application of MPA in het kort is de meer traditionele website. Je herkent deze sites doordat je vaak van pagina verwisselt als je in het menu ergens naar toe klikt (of elders op de pagina.

Anno vandaag een combinatie van een MPA met SPA's

Wat je tegenwoordig veel ziet is dat data uitgewisseld wordt tussen MPA en SPA pagina's. Dit heeft met een aantal nadelen te maken van een SPA, vooral op het gebied van Search Engine Optimization in het kort ook wel SEO genoemd. De manier hoe zoekmachines jouw website vinden.

MPA met SPA : Voorbeeld 1 - Winkelpagina

Een winkelwebsite kan bijvoorbeeld meerdere pagina's hebben, voor elke categorie een losse pagina. Om alle producten van 1 categorie op te halen zou heel veel laadtijd (en dus wachttijd) kosten. Door op de losse categorie pagina een SPA oplossing te maken haalt de pagina steeds 5 of 10 producten op van de gekozen categorie.

MPA met SPA : Voorbeeld 2 - Reddit

Misschien heb je op Reddit wel eens gemerkt dat hoe verder je naar benden scrollt je soms even moet wachten totdat er nieuwe feed informatie komt? Ook dit is een voorbeeld van eem MPA met SPA oplossingen.

Wat kan jij maken als voorbeeld?

Als je aan de slag wilt gaan met JSON data en zelf een SPA maken kan je dit uiteraard doen, onderstaand een aantal opdrachten/ voorbeeld die je kan maken. Je hebt hier wel verschillende technieken nodig die je moet combineren. Lees ook het hoofdstuk van Fetch goed door, dit heb je nodig bij het standaard ophalen van informatie.

LET OP: vaak moet je je bij een API aanmelden en heb je een sleutel nodig, lees daarom de instructies goed door!.

Quote generator

Met een quote-generator haal je elk bezoek een andere quote op van een bekend persoon. Deze quote kan je dan als inspiratie op je website gebruiken

Pro tip

Onthoudt welke quote's al geweest zijn en toon die dan niet.

Weather API

Een Weather API of een weerbericht applicatie, is een app waarbij je informatie ophaalt vanaf een externe weerserver. Door de GeoLocation (zie verderop) van de gebruiker op te halen kan je het weer van de locatie van de gebruiker ook ophalen.

Pro tip

Door ook gebruik te maken van LocalStorage kan je informatie opslaan van meerdere steden die de gebruiker wilt zien.

Valuta omrekenen

Er zijn ook API's waar je valuta om kan leten rekeken naar andere valuta met de huidige wisselkoers. Je geeft Euro op en je berekend snel hoeveel Amerikaanse dollars dat zijn.

Where is it?!? © Duke Nukem

Door gebruik te maken van de GeoLocation van de gebruiker en de coordinaten van een interessant punt (bijvoorbeeld een museum, treinstation of ed.) en met behulp van de Google Maps API kan je je eigen "Google Maps" maken (of aan tonen waar mensen heen moeten).