Opslaan en versie beheer met GIT

Wat is GIT

GIT is een software oplossing waarbij je jouw werk opslaat op een GIT-server. Je werk wordt zo dus online in de cloud opgeslagen.
GIT houdt versies bij, als je je werk vaak commit kan je ook bijhouden wat jij, en als je met een team werkt ook anderen, gedaan hebben en eventueel werk weer terugdraaien.

Wat heb je nodig

GIT Bash
Om GIT te gebruiken download je als eerste het programma GIT Bash. Dit programma vind je op git-scm.com/downloads.
GIT Bash installeren
Het installeren van GIT Bash is vrij eenvoudig. Na het downloaden open je het programma en doorloop je alle stappen. Als beginnend gebruiker hoef je niet op de opties te letten. Lekker door klikken en installeren.
GitHub account
Als het goed is heb je aan het begin van je opleiding een GitHub gemaakt. Zo niet, maak dan een account met jouw school e-mail adres en je eigen naam (gebruik geen alias, dat is onhandig met het nakijken). GitHub vind je logischerwijs op github.com.

Hoe werkt GIT?

Om exact uit te leggen hoe GIT werkt zou teveel tijd kosten, sommige dingen moet je als student accepteren. Als je het echt wilt weten, Google is je vriend.

De repository

Een repository is de naam van een project waarvan de code in GIT is opgeslagen. Dit werk staat ergens op een GIT-server. Bij ons is dat dus GitHub. Een repository of ook wel repo genoemd, is een verzameling van al het werk, alle wijzigingen en alle bestanden die alle teamleden die aan een project werken. Er zit veel in de repo.

Vijf stappen

In de basis zijn er vijf belangrijke fases in je git proces.

  1. Je gaat het werk op jouw computer zetten CLONE
  2. Je gaat de laatste wijzigingen ophalen PULL
  3. Je gaat je bestanden toevoegen aan de repository ADD
  4. Je gaat je aanpassingen in de code opslaan COMMIT
  5. Je gaat je aanpassingen naar de server van GitHub sturen PUSH

CLONE een repository

Je kan niet zomaar iets in git gooien, hiervoor moet je eerst een repository clonen (kopie maken). Door het clonen wordt het laatste werk van de server op jouw computer gezet en kan je in de map de juiste git commando's uitvoeren.
Om te clonen ga je met file explorer/ bestands beheer naar de map waar je repository in op wilt slaan. Daar klik je rechts met je muis en kies je Gitbash Here als optie. Er opent dan een terminal venster waarin je commando's kan typen.
Clonen doe je met het commando:
git clone <URL>

De <URL> is verplicht, maar vervang je met de URL die je gekregen hebt van de docent/ repository.
Dit hoef je maar een keer te doen, als een repository eenmaal op je computer staat, staat hij daar altijd. (tenzij je natuurlijk de map van repository wist).

PULLen van de repository

Elke keer als je weer aan je repository gaat werken, of als anderen werk opgeslagen hebben in je repsository dan moet je dit werk weer opnieuw binnen halen. GIT zorgt er voor dat jouw werk en het werk van andere (de commits van anderen) samengevoegd worden.

Toevoegen (ADD) van bestanden

Telkens als je een nieuw bestaand aan maakt in je repository, moet je dit aan GIT doorgeven. Dit kan met het ADD commando:
git add <pad/bastand.extensie>

Je moet het volledige pad en de bestandsnaam opgeven. Als je een plaatje hebt toegevoegd met de naam logo.png en deze zit in de img map dan is het commando:
git add <img/logo.png>

Opslaan (commit) van wijzigingen

Alle wijzigingen groot en klein moet je los opslaan. GIT slaat wijzigingen op regelniveau op en vergelijkt deze met elkaar. Het commiten van werk doe je als volgt:
git commit "<omschrijving van je werk>"

Commit vaak en veel, het kan namelijk geen kwaad om dit vaak te doen, sterker nog hoe vaker en hoe kleiner je aanpassingen, hoe beter het is. (Hier kom je later nog wel achter.

Naar de server sturen (PUSH) van de commits

Het werk wat je gecommit hebt, is nog niet opgeslagen op de server, het staat alleen op jouw computer. Om er voor te zorgen dat je je werk naar de server toe stuurt, en dus ook toegankelijk maakt voor anderen gebruik je het volgende commando:
git push

Nu staat het werk op de server en kan jij het op een andere computer binnen halen en kunnen ook andere studenten het ophalen.

TIP van Flip:

Voordat je een PUSH doet, doe eerst altijd een PULL dan weet je zeker dat je de laatste versie binnen hebt gehaald.