Visual Studio Code

Wat is Visual Studio Code

Vroeger schreef men HTML/ CSS en JavaScript gewoon in simpele programma's als notepad/ kladblok of notepad++ (dit kwam later). Deze basis programma's lijken een beetje op Word. Je ziet tekst zwart-wit en je zag niet altijd even goed hoe onderdelen verdeeld waren.

Integrated Development Environment (IDE)

Om wat makkelijker te werken gebruiken we tegenwoordig een IDE of terwijl een Integrated Development Environment. Een IDE is een softwareprogramma die gebouwd is om software applicaties mee te schrijven. Software voor software dus.

Er zijn heel veel IDE's beschikbaar. Voor HTML/CSS gebruiken wij op school Visual Studio Code. Dit programma, gemaakt door Microsoft, biedt een goede ondersteuning voor HTML, CSS en JavaScript oplossingen. In het kort spreken we ook wel over vis-code

Downloaden van Visual Studio Code

Visual Studio Code wordt regelmatig geupdate door Microsoft (het zal zichzelf ook updaten). Om de meest recente versie te gebruiken klik je hier.

Instaleren van Visual Studio Code

Het instaleren van vis-code is vrij gemakkelijk. Na het downloaden dubbel klik je op de applicatie en kies je vervolgens altijd op volgende/ installeren :-).

Extensies

Visual Studio Code heeft, net als Chrome, de mogelijkheid tot het gebruiken van extensies. Zo een extensie is door een andere developer gemaakt om je leven 'nog' makkelijker te maken. Nadat je vis-code hebt geinstalleerd en je het opent heb je in de linker-zijbalk een plaatje met 3 blokjes aan elkaar en een los blokje. Daar kan je extensies installeren/ beheren.

Live-server

Een van de handigste extensies die je voor de lessen kan gebruiken is de extensie van de live-server. Hiermee kan je een op je computer een server-nabootsen. Telkens als je een pagina veranderd in je code, zal de live-server extensie, mits goed geopend, je website/ applicatie automatisch herladen!

Meer mogelijkheden

Je kan heel veel doen met vis-code, maar dat mag je zelf leren, we zijn immers een school voor ICT en dat behoort bij jouw ICT-vaardigheden.