Wat is Routeren

Routeren, de basis van jouw applicatie

Met routeren geef je aan wat er gebeurt in jouw applicatie als de gebruiker naar een bepaalde URL gaat. Als je lokaal aan het werken bent is de basis van jouw applicatie http://localhost:8000. Als jouw applicatie elders live op een server staat dan is zo een basis URL natuurlijk anders.
Denk daarbij aan https://coolblue.nl of https://rocmondriaan.nl.

Geen WWW?

Nee anno 2024 (en eigenlijk al anno 2010 ofzo) is het voorvoegsel van World Wide Web (WWW) niet meer van toepassing. Veel websites kennen het nog wel, maar die worden door gezet naar de www-loze variant.

Gebruik je http of https?

Ook het gebruik van onbeveiligde URLs die starten met http (Hypertext Transfer Protocol) is niet meer van deze tijd. Lokaal is dit helemaal prima, jij bent de enige die gebruik maakt van de lokale route http://localhost:8000 of http://127.0.0.1:8000.
Annoe 2024 gebruiken bijna alle websites (93% van de 1.13miljard) een HTTPS protocol en zijn dus veilig.

Hoe ziet een route eruit?

Een basis route is het domein + extra onderdelen (die noemen we slugs.
https://coolblue.com is een domein, als je lokaal werkt is je domein http://localhost:8000 of http://127.0.0.1:8000 jouw domein. Het domein is de basis van je route, maar in je applicatie hoef je deze niet te benoemen.
Als je naar een overzicht wilt gaan van alle producten dan geef je dat aan met een slug. Deze zijn vaak in de taal van de website of in het Engels.
https://coolblue.nl/producten is een combinatie van een domein en een slug. https://coolblue.nl is het domein en producten is de slug die gebruikt wordt.
Soms heb je ook een slug welke variabel kan zijn, bijvoorbeeld bij het tonen van een bepaald product.
https://coolblue.nl/producten/toon/38753 is een combinatie van een domein met meerdere slugs. https://coolblue.nl is het domein en producten, toon en 38753 zijn de drie slugs.
De slugs producten en toon zijn altijd gelijk, het is de route naar het tonen van de informatie van een product. De derde slug 38753 is het ID van het gekozen product om te tonen. Deze kan veranderen omdat CoolBlue natuurlijk meerdere producten aan biedt.

1.13 miljard websites - 93% is veilig - de cijfertjes

Speciaal voor de statistieken fans, wat verdiepende informatie.
Websites die live draaien gebruiken bijna allemaal (circa 93% in 2024) met het https protocol (Hypertext Transfer Protocol Secure). Bij dit protocol wordt data die over en weer gestuurd wordt versleuteld vanuit een algoritme en kunnen mensen minder snel/ goed de data die heen en weer gestuurd wordt lezen.
Om opgenomen te worden in de zoekmachines van Google is het al een aantal jaar verplicht om een goede https-verbinding te hebben.

93% klinkt best veel, maar reken met 1.13 miljard websites (anno 2024) dan zijn er dus nog ruim 79 miljoen die niet veilig zijn. Veel van de 1.13 miljard websites zijn echter inactief en worden al langere tijd niet geupdate. Gekeken naar de cijfers zijn dat in 2024 ongeveer 82% van alle websites die inactief zijn, grof geschat dus 926.6 miljoen websites die het Internet vervuilen ;-) Zorg dat jouw applicatie er daar niet een van is :-)