JavaScript - de basis

Wat is JavaScript

JavaScript is een programmeertaal die op twee gebieden werkt. Het werkt in de Frontend en in de Backend. Het is ontwikkeld door Netscape Communications in 1995 in het begin van het Internet tijdperk. Netscape wilde meer dynamiek toevoegen aan websites en bedacht hiervoor de frontend mogelijkheid via JavaScript. Meer informatie over de geschiedenis vind je uiteraard op Internet, Google maar eens begin van JavaScript.

In de loop van de tijd heeft JavaScript zich ontwikkeld naar een van de meest geliefde en gebruikte programmeertalen in de wereld en staat het al een paar jaar in de top 5. Een goede programmeertaal om mee te beginnen dus.

Frontend JavaScript

De Frontend van het internet speelt zich af op jouw eigen device. Dit kan je computer of laptop zijn, maar ook je smartphone, tablet en zelfs de interface de schermen op school. Eigenlijk is de frontend niets anders dan een ander woord voor webpagina's in welke zin dan ook.

Programmeren in JavaScript

In JavaScript kan je 'gewoon' programmeren. Je maakt variabelen, functies en statements aan om zo oplossingen te bouwen. We programmeren JavaScript in losse bestanden (met extentie .js).

JavaScript en HTML

Als we op een website/ applicatie iets willen doen zullen we de JavaScript moeten laten samen werken met de HTML opmaak van de pagina's. Hiertoe heb gebruiken we het Document Object Model of verkort de DOM voor. (later hierover meer).
Als voorbeeld, als je iemand zijn naam wilt weten gebruik je een input-veld element en met JavaScript haal je de waarde (value) op van het element.

Webbrowsers

De meeste van jullie zullen dan ook gebruik maken van het internet, en dus de frontend zien op jullie device door het gebruiken van een Webbrowser. Een Webwbrowser is een programma die de code in de frontend (HTML, CSS en JavaScript) omzet naar een grafische pagina die wij makkelijk kunnen lezen.

In Software Development spreken wij van de grote 4, dit zijn Microsoft Edge, Mozilla Firefox,Google Chrome en Apple's Safari. Ze heten de grote 4 omdat deze vier webbrowsers over de hele wereld het meeste gebruikt worden. Kijk maar eens op de website van Statcounter Brwoser Share.

Bij het maken van frontend applicaties (websites, mobile apps etc.) houd je als developer altijd rekening mee dat dit in de grote 4 goed werkt. Spreek met je stakeholder (of klant) ook altijd af dat je alleen de laatste 2 of 3 versies ondersteund.

Google Chrome

Een speciale vermelding krijgt Google Chrome. Als je op de website gekeken hebt van Statcounter heb je kunnen zien dat Google Chrome, al jaren, aan top gaat. In juli 2021 was het aandeel van Google Chrome zelfs 65%. Dit betekend dat de andere 3 (en alle andere browsers) dus de overige 35% moesten delen.

Op school werken wij dus ook standaard met Google Chrome. Een omdat het veruit het meeste gebruikt wordt in de wereld en twee omdat wij vanuit het ontwikkelen deze webbrowser ook fijn vinden. Er zit veel en duidelijke ondersteuning in voor het ontwikkelen van webapplicaties.