Symfony - een PHP framework

Wat is een framework

Een framework is niets anders dan een hoop bestanden bij elkaar die jouw het leven makkelijker maken. Bij een Framework worden heel veel dingen al voor jou geregeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Bootstrap of Tailwind waarbij veel CSS code vooraf aangeleverd wordt waardoor je heel snel met een paar classes al een mooie site kan maken.

Bij PHP is dat niet anders. Wij hebben het hier over Symfony, het op een na meest gebruikte PHP framework in de hele wereld. Ongeveer 12.000 websites over de hele wereld werken met Symfony en het heeft ruim 25.000 sterren op GitHub. In vergelijking heeft Laravel 135.000 websites en 65.000 sterren. Maar dat terzijde (noot van de redactie, de schrijven van dit stuk is Laravel fan ;-)). Met een aandeel van 12% over de gehele wereld is Symfony wel het op een-na meest gebruikte framework. Naast Laravel (de nummer 1) heb je ook nog Zend, CakePHP, CodeIgniter, Yii en Yii2 en nog een hoop kleinere frameworks.

Waarom een framework

Bij een framework werken heel veel mensen gezamenlijk aan het framework. Een projectgroep noemen ze dat. Er werken ongeveer 2.400 mensen wereldwijd mee aan Symfony. Daarnaast heeft een framework, naast de basis programma's en onderdelen (deze noemen we packages) ook nog third-party packages ondersteuning. Dat betekend dat als je iets wilt gebruiken, bijvoorbeeld het uploaden van een Excel bestand, dat je dat vaak ook niet zelf hoeft te maken. Er is altijd iemand die het wel gebruikt of gemaakt heeft.

Hoe veilig is een framework

Omdat frameworks door heel veel mensen gebruikt worden zijn er ook heel veel mensen die het testen en proberen het stuk te maken, soms opzettelijk (hackers) en soms om het juist te testen (ethical-hackers). Als je jouw framework up-to-date houdt (draai regelmatig composer update, en houdt forums in de gaten) blijft jouw code en applicatie veilig, tenzij je zelf fouten in je code maakt natuurlijk.