Zoeken als een pro

Zoeken is nodig

Als software developer ben je continue bezig om oplossingen te vinden voor uitdagende en soms complexe problemen en vraagstukken. Tegenwoordig is het bijna onmogelijk om alles te leren, te weten en te onthouden over de mogelijkheden in programmeertalen. Daarom is zoeken, en dan goed en gericht zoeken, het belangrijkste.

Om je hierbij te helpen geven we je een aantal tips en handige weetjes. Voor nu gaan we uit dat het zoeken gebeurt via/ met Google maar je mag ook je eigen zoekmachine gebruiken.

Gebruik de juiste zoek-termen

Om informatie goed te vinden is het van groot belang dat je weet wat je wilt zoeken. Hierbij is het dus van belang om vooraf goed na te denken over jouw oplossing. Een aantal handige punten om te weten:

  • Gebruik 4 - 8 zoekwoorden
  • Gebruik de juiste technische taal
  • Zoek in het Engels (maar Nederlands mag ook)
  • Probeer te zoeken met ES6 in je zoekwoorden
  • Kijk naar oplossingen van het afgelopen jaar
  • Kijk naar oplossingen van Stack Overflow
  • Denk niet dat je iets 'te makkelijks' zoekt

Gebruik 4 - 8 zoekwoorden

Te weinig zoekwoorden is niet handig, Google heeft miljoenen en miljoenen hits. Maar teveel zoekwoorden geeft kans dat je het juiste antwoord mist. Probeer dus altijd te starten met 3 tot 5 woorden.
Geeft dit als nog niet het gewenste duidelijke antwoord, probeer dan een of twee woorden toe te voegen of te vervangen.

Gebruik de juiste technische taal

Zoeken naar een oplossing als ES6 add something to list is niet heel erg specifiek en ook niet technisch onderbouwt. Probeer daarom altijd de juiste benamingen te gebruiken.
ES6 add element to array zal sneller een oplossing geven die je verwacht.

Zoek in het Engels (maar Nederlands mag ook)

Zoek bij voorkeur in het Engels, maar als je dit lastig vind kan je ook prima in het Nederlands zoeken.
Bovengenoemde zoekterm geeft in het Engels ruim 1 miljoen hits op, in het Nederlands krijg je ongeveer 86.000 hits. Het is dus duidelijk dat je in het Engels een grotere kans van slagen hebt.

Probeer te zoeken met ES6 in je zoekwoorden

Zie ook het hoofdstuk over ES6. JavaScript kent elk jaar een update, elk jaar worden er door de organisatie achter JavaScript nieuwe technieken toegevoegd en soms ook weggehaald. In 2015 werd de 6e wijziging doorgevoerd. Deze wijziging was enorm groot en daarom zoeken wij ook graag op ES6 en niet op JavaScript als eerste zoekterm.

Kijk naar oplossingen van het afgelopen jaar

Veel gebruikers weten het niet, maar in Google kan je aangegven welke periode je wilt zoeken. De kans is groot dat jouw vraag het afgelopen jaar nog gesteld is. Elk jaar beginnen duizenden mensen met het leren van programmeren in JavaScript, en deze mensen zoeken en stellen ook vragen online. Onder de zoekbalk van Google heb je helemaal rechts een optie Tools. Klik daarop om een nieuw sub-menu te krijgen.

Het Tools menu in Google
Google Tools menu
Tools menu met periode open geklapt.
Google Tools menu with period

Kijk naar oplossingen van Stack Overflow

Een van de meest makkelijke en toegankelijke websites voor oplossingen is Stack Overflow. Vragen die gesteld worden op Stack Overflow hebben vaak kleine stukjes uitleg en vervolgens geven mensen met makkelijke code ook oplossingen. Kijk bij Stack Overflow hoeveel likes een oplossing heeft, vaak zit jouw oplossing erbij.

Tip van Flip: Vaak hoef je het probleem niet te lezen

Veelal heb je de gegeven oplossing nodig en hoef je alleen maar bij de oplossingen te kijken. De originele vraag die gesteld is kan je daarbij achterwege laten, dit verward waarschijnlijk alleen maar omdat degene die de vraag heeft gesteld zelf ook vast zit en die code dus niet optimaal is.

Denk niet dat je iets 'te makkelijks' zoekt

Zoals hierboven al staat, duizenden mensen beginnen elk jaar met het leren van programmeren in JavaScript. Al deze mensen lopen tegen problemen aan die jij ook ervaart en waar jij ook tegen aanloopt. Stel dus rustig je vraag! Het internet is je vriend :-)

Pas de juiste technieken toe!

LET OP! Veel studenten gaan vlak voor een toets, project oplevering of presentatie zoeken naar oplossingen. Dit is goed, maar veel oplossingen zijn niet in lijn met hetgeen je op school leert. Het is dan ook belangrijk dat je wel de basis technieken/ oplossingen weet.

Zorg dat je de gevonden code snapt

Kopieer niet kwakkeloos alles wat je vindt. Zorg dat je het snapt, lees het goed, lees de tekst rondom een oplossing.
Daarnaast is het belangrijk om de code ook goed door te nemen, wat staat er, welke technieken gebruiken ze en wat wordt door de oplossing gedaan. Als je onderdelen/ technieken van de oplossing niet gebruik kan deze nog wel bruikbaar zijn, maar Google ook de termen die je niet begrijpt (of wellicht staan ze op deze website.

Pas gevonden code aan

Als je code vindt, maak deze dan eigen. Zeker grotere blokken code, we zien snel of het wel van jou is of niet. Zorg dat de code klopt met onze code conventie. Veel programmeurs (en ook zeker in wat oudere oplossingen) gebruiken bijvoorbeeld nog een var voor een variabele declaratie. Zoals je kan lezen in het hoofdstuk over variabelen gebruiken wij dat in modern JavaScript niet meer.
In hoofdstuk 3 ga je werken met het selecteren van elementen. In 'oudere' JavaScript gebeurde dit met de methode van getElementById maar sinds ES6 is de standaard eigenlijk om de querySelector/ querySelectorAll methodes te gebruiken.