Samenwerken is de sleutel

Alleen is maar alleen :-s

In je queste naar oplossingen zal je merken dat je vaak vast komt te zitten. Dit is rot, maar niet onoverkomenlijk. Daarom hanteren we op de school een 6 stappen plan.

Als je vast zit

6 stappenplan

Los het op (15 min)

Probeer eerst zelf na te denken over het probleem, wat wil je bereiken, hoe kan je dat doen.
Heb je in eerdere code niet al zo een oplossing gemaakt?
Doe hier niet langer dan 15 minuten over. Als je het in 15 minuten niet bedacht hebt, is de kans groot dat je het ook niet in 30 minuten zult bedenken. Wees kritisch.

Schrijf het op (5 min)

Een andere vorm om je brein aan het denken te zetten is door dingen op te schrijven. Hierdoor gebruik je andere delen van je brein en door het op te schrijven activeer je daarmee dus wellicht ook een oplossing. Je gaat ook anders tegen je probleem aan kijken.
Het opschrijven heeft nog een ander voordeel, als je je probleem aan een collega student wilt voorleggen heb je al goed beschreven wat je wilt doen.

Google je antwoord (10 min)

Als nadenken en schrijven niet lukt, ga dan Googlen. Lees hiervoor het hoofdstuk over Zoeken (Googlen) goed door. Het Googlen doe je maximaal 10 minuten.
LET OP! het schrijven van mogelijke oplossingen in je code kan natuurlijk (veel) langer duren dan het zoeken naar de oplossing. De 10 minuten geldt alleen voor het zoeken naar je oplossing, niet het daadwerkelijk oplossen van je probleem.

Bespreek het met je team

De volgende stap is om het te bespreken met een collega in je SCRUM-team. Veelal helpt het om over je probleem te praten en samen te kijken naar een oplossing. Zorg wel dat jij zelf de oplossing schrijft in je code, anders leer je er niet veel van en zit je de voglende keer waarschijnlijk weer vast met hetzelfde probleem.

Pair programming

Een andere mogelijke oplossingen om samen tot een oplossing te komen is pair-programming. Met deze oplossing zit je samen achter 1 computer. Een van jullie schrijft de code en samen werken jullie de code uit. Na 20-30 minuten wissel je van rol, dan gaat de ander schrijven en de eerste mee kijken en denken.
Pair programming wordt in heel veel bedrijven gebruikt tegenwoordig om lastige en complexe problemen op te lossen.

Vraag het aan een student

Naast jouw SCRUM-team genoten zitten er nog meer studenten in de klas. Wellicht kan je die ene student vragen die net wat verder is dan jij.
Ook hier geldt, schrijf zelf de oplossing, laat het je niet voorzeggen.

Vraag de docent om hulp

Uiteraard is er ook nog de docent in je klas, de docent weet veelal het antwoord of als je iets nieuws voor de docent hebt bedacht, weet de docent beter te zoeken dan jij. De docent is immers al jaren actief in de wereld van het programmeren, maar onthoudt dat je als programmeur niet alles kan weten!