Formulieren

Hoe werken formulieren

Met een formulier kan je informatie van de gebruiker ophalen en deze verwerken. Er zijn wel 100-en manieren om een formulier te gebruiken. De meest gebruikte varianten zijn:

  • Een registratiescherm
  • Een inlogscherm
  • Een bestelling plaatsen
  • Een contactformulier
Een formulier heeft een aantal velden, zie hieronder, en die velden kan je naar de server sturen om een actie uit te voeren. De actie zoals in de voorbeelden kunnen zijn, jezelf registreren op een website, inloggen op een website , een bestelling plaatsen of informatie aan te vragen.

Nadat je alles hebt ingevuld en op de knop hebt gedrukt worden de velden naar de server gestuurd en afgehandeld. Over het maken, versturen en controlleren van het formulier lees je in de volgende paragrafen.

Wat is een formulier?

Een formulier maak je in HTML/CSS en als je aan de gebruiker zelf denkt ook met JavaScript controles. Maar onthoud dat JavaScript geen veilige manier is om data te controleren omdat de gebruiker deze JavaScript aan- en uit kan zetten en kan wijzgen. Het controleren van een Formulier doe je altijd in de backend, dus in Symfony in het geval van deze uitleg.
Een formulier zit altijd in een form element. Het begint met <form> en eindigt zo ook met een </form>
In het formulier zitten vervolgens een aantal input elementen. En ergens in het formulier zit ook een verzendknop dit kan een input element zijn met type="submit" het kan ook een button element zijn, er zijn meerdere opties. Maar je hebt een verzendknop nodig anders zal je formulier nooit verstuurd worden.